Boektopia Op Toer Activiteiten

Erwin Mortier tussen liefde en lazuur

Erwin
Voorstelling
Voorstelling
zondag 10 november 14:30 - 16:00
Leuven - Barboék in M

Het oeuvre van Erwin Mortier nam de voorbije jaren caleidoscopische vormen aan. Naast het schrijven van geprezen romans, korte verhalen en gedichten scherpte hij zijn pen ook aan schrandere essays. In Museum M stelt hij twee van zijn grotere essays voor, over liefde en lazuur. Zijn gesprekspartner daarbij is journalist Stijn De Wandeleer.

Liefde


We leven in een tijd vol emoties. Ze beïnvloeden ons dagelijkse leven, maar ook ons politieke bestel. Sommige emoties worden als ‘goed’ en ‘wenselijk’ gezien, andere zetten we weg als ‘verwerpelijk’ en ‘zwak’. Maar is dat zo?

Voor de nieuwe reeks Een kleine filosofie van de grote emoties verkent, beschrijft en bezingt auteur Erwin Mortier op onnavolgbare wijze de liefde.

Ja, doet Mortier je voelen, de wereld is prachtig, barst van de liefde en daarom mogen we ook niet vervallen in een bestaan dat louter draait om efficiëntie en economisch gewin.

NRC

lazuur

Erwin Mortier maakte furore met zijn debuutroman Marcel (1999) en ontving voor Godenslaap (2008) de AKO Literatuurprijs. Daarnaast publiceerde hij onder meer het literaire meesterstuk Gestameld Liedboek. Moedergetijden (2011), bekroond met de Prix du Meilleur Livre Etranger. Ook als dichter wordt hij geroemd. Voor zijn debuutbundel Vergeten Licht (2000) ontving hij de C.Buddingh’-prijs. Naast romans en poëzie schrijft hij ook essays en toneelteksten.

Lazuur is mijn blauwe hoofdkussenboek. Over de inkt van de goden, over de hemelsteen die in de ingewanden van gebergtes knarst. Over mijn moeders ogen de dag voor ze stierf.  Over het gebit van een middeleeuwse non, over de diepblauwe beker in Pablo’s handen, de eerste keer dat ik hem zag. Het is mijn mozaïekboek, mijn lapidarium van kiezeltaal, jaloers op de frequenties van de kleur der kleuren.’

Erwin Mortier

Deze activiteit van Boektopia op Toer is gratis. Gelieve wel aan te melden via het inschrijvingsformulier bij Bibliotheek Tweebronnen.