← Nieuws

Boektopia 2021 lokte veel publiek

Boektopia 2021 lokte veel publiek
November 7, 2021
Boektopia 2021 lokte veel publiek

Vele duizenden mensen beleven eerste editie Boektopia

Duizenden bezoekers vonden van 30 oktober tot 1 november 2021 hun weg naar Kortrijk Xpo voor de eerste editie van Boektopia. Een resultaat dat de verwachtingen van de organisatoren sterk overtreft. Jo Dupré, woordvoerder Boektopia: “We mogen echt fier zijn op wat we hebben bereikt. Boektopia staat er en is een blijver. Zoveel is zeker. Het duurt doorgaans jaren om een nieuwe traditie op te bouwen. Neem bijvoorbeeld Rock Werchter. Hun reputatie werd ook niet op één jaar gebouwd. Dus als we op een eerste preview editie al zoveel positieve reacties mogen ontvangen, dan is dat gewoonweg knap.”

Beleving

Boektopia staat voor een concept waar beleving centraal staat. Getuige daarvan de meer dan 20 uur interviews met 80 auteurs in de boekenmarathon. De 50 voorstellingen waar 70 auteurs bezoekers meenamen in hun wereld van woord, theater of muziek. Dat dit gesmaakt werd, was duidelijk door de volle zalen. Jo Dupré: “De cijfers waren goed maar voor ons is kwaliteit nog belangrijker dan kwantiteit."

Positieve reacties

"We willen iedereen meer of weer aan het lezen krijgen. En hen boeken leren ontdekken op een andere manier. Met beleving voor jong en oud. Voor gezinnen en kinderen was er een speelparcours. Maar ook de volwassenen konden rond onderwerpen als crimi, samenleving en lifestyle nieuwe titels ontdekken. We zijn dan ook heel blij om zoveel positieve reacties te krijgen van bezoekers." Aldus Jo Dupré.

Auteurs vol lof

We zagen kinderen genieten van Marc de Bel of de musical van Rikki. We hoorden interessante vragen bij een debat met De Wever en Benhaddou en zagen mensen meebewegen bij Johan Verminnen. Ook de auteurs waren vol lof over het initiatief en de volle zalen. Zo konden ze connectie maken met hun publiek en kregen ze vaak meer dan een uur lang de tijd om over hun werk te praten.

Boekenwinkel volgens thema

Uiteraard is boeken verkopen niet onbelangrijk voor de deelnemende uitgeverijen en auteurs. Ook die cijfers overstegen alle verwachtingen. Duizenden boeken vonden hun weg naar de lezer. Patrick Boeykens, directeur Boektopia: “Eén gemeenschappelijke boekenwinkel volgens thema was een uitdaging, maar samen met alle uitgeverijen en Boekenhuis Theoria zijn we er in geslaagd om een aangename winkelervaring te creëren. Mensen komen graag thuis met nieuwe boeken, dat is duidelijk.”

Volgend jaar

In 2022 zal het evenement minstens 9 dagen duren, van 29 oktober tot 6 november. Drie keer zo lang als dit jaar. Met een breder aanbod in onze boekenwinkel, maar vooral ook drie keer zoveel voorstellingen en beleving. Dit jaar hebben we vooral nationale toppers mogen verwelkomen. Boektopia zal de komende jaren ook internationale toppers naar Kortrijk halen.

Alles kan altijd beter

Zoals Jo Dupré aangeeft: “Alles kan altijd beter, dat beseffen we maar al te goed en daar gaan we ook volop voor. We gaan zeker niet stilzitten. We willen zorgen voor een grotere editie in de komende jaren. We hebben een hechte ploeg die er vol voor wil gaan. Voor ons allemaal is deze eerste succesvolle editie een hart onder de riem.” Heb je nog vragen of suggesties? Laat het ons weten op curieus@boektopia.be


Meer nieuws