← Nieuws

Gratis naar 'Kortrijk 1302' en 'Texture'.

November 4, 2021
Gratis naar 'Kortrijk 1302' en 'Texture'.

Met je Boektopia-ticket kan je tijdens de herfstvakantie gratis naar twee topmusea: 'Kortrijk 1302' (voor de laatste week ooit) en 'Texture, museum van vlas en textiel'.

Kortrijk 1302 – de middeleeuwen achterna

Keer terug naar het jaar 1302 en herbeleef de heroïsche veldslag op de Kortrijkse Groeningekouter. Een interessante kijk op een historisch moment. Nog te bezoeken tot en met zondag 7 november 2021. Daarna wordt Kortrijk 1302 omgevormd tot een kunst- en tentoonstellingssite.

Kortrijk 1302 is de plek bij uitstek om de Guldensporenslag te herbeleven. Je komt alles te weten over wat er gebeurd is op 11 juli 1302. Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leen komen en je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzegrote maquette.

Verteller van dienst is Gilles li Muisit, de oude abt van de abdij van Saint-Martin. Hij voert je terug naar het verleden en is je gids op een boeiende ontdekkingstocht door zeven eeuwen geschiedenis.

Begijnhofpark z/n, 8500 Kortrijk, www.kortrijk1302.be

Texture, museum van vlas en textiel

Texture vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en zichzelf voortdurend heruitvinden.

In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis, ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweegbracht. Het verleden zal je verrassen, de verhalen van vandaag en morgen zullen je inspireren.

Vlas gebruik je elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken. Designers, wetenschappers en ondernemers laten geen deeltje onbenut. Ontdek, proef, voel en test hun producten uit in de Wonderkamer.

De Leiekamer brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid. Het is er één van vallen en opstaan, van mensen die zonder hulp van buitenaf telkens weer de veerkracht vinden om zware crisissen te boven te komen.

Een fascinerende geschiedenis met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol. Onder de gouden kroon ligt de Schatkamer. Hier geniet je vooral van de schitterende damasten, kant, handwerk en fijne weefsels die de uitzonderlijke textielcollectie rijk is.

Noordstraat 28, 8500 Kortrijk, www.texturekortrijk.be

Foto: copyright Stad Kortrijk – fotograaf David Samyn