← Programma← Boekenmarathon← Boekenmarathon

Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld

Zaterdag 30 okt

-

16:30
t.e.m.
17:30

-

Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld

Met moderator Jelle Van Riet

Dit is het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. 

De beklemmende bekentenis Mijn lieve gunsteling is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman De avond is ongemak waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Haar tweede bundel,  Fantoommerrie, verscheen in 2019 en  werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2018 verscheen De avond is ongemak. De roman oogstte uitzonderlijk veel lof en werd bekroond met de ANV-Debutantenprijs. Het boek verschijnt in vertaling in 37 landen. Voor de Engelse editie (The Discomfort of Evening) ontving ze de prestigieuze International Booker Prize.

Foto: Jeroen Jumelet

VBK België