← Programma← Boekenmarathon← Boekenmarathon

Minjan - Margot Vanderstraeten

Maandag 1 nov

-

16:30
t.e.m.
17:30

-

Minjan - Margot Vanderstraeten

Met moderator Simon Demeulemeester

Wie denkt dat Mazzel tov een inkijkje in de gesloten orthodox-Joodse gemeenschap biedt, heeft Minjan nog niet gelezen. In Minjan is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch, maar altijd volhardend en met oprechte interesse zoekt de schrijfster, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Margot Vanderstraeten heeft met Mazzel tov een gevoelige snaar geraakt: niet alleen werd het boek een internationale bestseller, het leidde ook tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-Joodse gemeenschap. Zo is er chef-kok Mosje van het beroemde Hoffy’s in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over Joodse culinaire tradities en het chassidische leven; er is de fotograaf Dan, die met een scherpe, humorvolle blik al decennialang als enige de chassidische gemeenschap van binnenuit mag fotograferen; de eigenzinnige, eveneens chassidische Esther, die de noodzaak van taboes verdedigt en met Margot redetwist over de ultraorthodoxe opvoeding en scholing; of Meneer Schwarz die voor het eerst in zijn leven foto’s van de Holocaust ziet, en Leah die liters kippensoep – Joodse penicilline – voor Margots familie bereidt. 

‘Een mus-tread voor iedereen. […] Margot Vanderstraeten presteert wat elke schrijver groot maakt: tonen hoe moeilijk het is om mens te zijn onder de mensen. *****’ – De Standaard

‘Onthullend en integer.’ – nrc Handelsblad

Margot Vanderstraeten is een veelvuldig bekroond schrijfster en journaliste. Zij publiceerde diverse interviewboeken en romans zoals Mise en place en Het vlindereffect, de novelle Het zusje van de buurvrouw en de non-fictie bestsellerroman Mazzel tov, die bekroond werd met de E. du Perronprijs. Mazzel tov werd vertaald naar het Pools, Duits, Hongaars, Tsjechisch, Frans en Engels.

Foto: Tom Van Nuffel

VBK België